fbpx

Mliečne výrobky v správnej forme a kvalite sú dôležitou súčasťou prvých príkrmov pre deti. Viac o tom aké, kedy a ako ich zaradiť do jedálnička sa dočítate v našej knihe.

Jedna z najobľúbenejších mňamiek najmenších je jogurt. Sú obdobia, kedy by ho jedli každý deň a tak im doprajme zdravšiu alternatívu, ktorá je dokonca lacnejšia a ekologickejšia ako kupované jogurty. Zdravšia pre čistý obsah bez škrobov, stabilizátorov, aróm či farbív. Lacnejšia preto, že z 1 litra mlieka urobíte 5-6 jogurtov, čo je jednoznačne úspornejšie ako ich kupovať. A v neposlednom rade ekologickejšia, keďže ušetríte našu planétu od množstva plastových kelímkov.

Naozaj nemusíte mať strach, príprava je absolútne jednoduchá a zvládne ju každý.

Potrebujeme:
  • 1 liter – plnotučné mlieko*
  • 2 PL – biely jogurt (musí byť so živou kultúrou)
  • Môžeme/nemusíme pridať:  cca 2 PL sušeného mlieka, jogurt by mal byť potom hustejší. Kto má rád smotanovú chuť jogurtu, môže pridať aj smotanu cca 100-200ml.
  • Hrniec, pohár, lyžica, sklenené poháre s viečkom (môžu byť malé od jogurtov, ale aj veľké zaváraninové „sedemdecky“)
  • Pomôcky, ktoré uľahčia prípravu, ale nie sú nevyhnutné: teplomer, jogurtovač.

* Čím kvalitnejšie mlieko máme, tým lepší jogurt sa podarí. Pre malé deti je ideálne kozie mlieko, prípadne ovčie, alebo v prípade kravského je to mlieko od kravičiek Jersey alebo Guersney, ktoré obsahuje A2 beta-kazeín, ktorý je oveľa ľahšie stráviteľný než A1 beta-kazeín nachádzajúci sa v bežných u nás predávaných mliekach. Jogurt vyrobíte aj z polotučného mlieka, bude ale menej hustý.

Postup:

Celý zázrak výroby jogurtu spočíva v namnožení prospešných jogurtových baktérií v mlieku. Preto je potrebné mlieko „naočkovať“ lyžicou jogurtu, kde sa tieto baktérie nachádzajú a udržať ho dostatočný čas  v určitej teplote, pri ktorej sa tieto „potvorky“ cítia najlepšie a sú schopné sa množiť. Baktérie obrazne povedané „papajú“ mliečny cukor, preto čím viac sa namnožia, tým kyslejšiu jogurtovú chuť získame. POZOR, aby sa mohli prospešné baktérie množiť, nesmú im v tom brániť iné nežiadúce baktérie a preto pri príprave a výrobe jogurtu dodržujte prísnu hygienu a čistotu rúk ako aj všetkých nádob a predmetov, ktoré prijdu s mliekom a jogurtom do kontaktu.

– Pokiaľ nie je mlieko pasterizované, je potrebné ho prevariť a následne schladiť na cca 40-45ºC. Ak máte mlieko už pasterizované, stačí ohriať ho na cca 40-45ºC. V obchodoch kúpite väčšinou pasterizované. Pokiaľ nie je pasterizované, musí to byť uvedené na obale. Ak nemáte teplomer, zmerajte teplotu rukou. Mlieko by malo byť príjemne teplé, ale nemalo by hriať príliš. Predstavte si, že sa v ňom niekoľko hodín budú kúpať „potvorky“ baktérie a nesmie im byť ani zima ani príliš horúco.

– Odoberte do pohára cca 1 dcl teplého mlieka a pridajte 2 lyžice jogurtu, dôkladne rozmiešajte, aby nezostali hrudky. Celé prelejte do hrnca s teplým mliekom a zamiešajte. POZOR! Pokiaľ by ste pridali jogurt do príliš teplého mlieka, baktérie by uhynuli a jogurt by sa nepodaril.

– Rozlejte do pohárikov.

– Pokiaľ máte jogurtovač, tu vaša práca končí. Poháriky vložte do jogurtovača a zapnite ho. Pokiaľ nemáte jogurtovač, poháriky uzavrite a buď použijete teplý radiátor, alebo rúru na pečenie.

– Rúra na pečenie: Poháriky poukladajte na plech do rúry vyhriatej na 40-45°C – môže byť aj 50ºC, ale túto teplotu už nesmiete presiahnuť, tak je lepšie držať sa radšej pri nižších. Nechajte ich takto sa vyhrievať cca 8-12 hodín. Čím dlhšie, tým hustejší a kyslejší bude jogurt.

– Radiátor: V zime môžeme využiť teplé radiátory. Poháriky poukladané na plechu alebo na kovovej tácke položte na teplý (nie horúci!) radiátor a prikryte utierkami, alebo inými prikrývkami. Čím viac ich „zababušíte“ tým lepšie. Nechajte ich vyhrievať sa cca 8-12 hodín.

– Vo všetkých prípadoch (jogurtovač, rúra, či radiátor) by mal byť jogurt hotový za cca 8-12 hodín, v závislosti od teploty, ktorú udržujete. Toto si musíte odsledovať podľa výsledkov a podľa toho, aký hustý a kyslý jogurt preferujete. Ako sa hovorí, v dobrom jogurte by mala stáť lyžička. Jogurt sa podarí vyrobiť aj pri nižšej teplote cca 35°C, ale bude to trvať dlhšie.

Skladujte v chladničke a spotrebujte ideálne do týždňa. Z posledného pohárika si odoberte 2PL jogurtu na prípravu ďalšej várky, pokiaľ ju budete pripravovať hneď.

Malé deti, ktoré nemajú ešte chute ovplyvnené cukrom a sladkosťami, väčšinou preferujú čistý biely jogurt. Ak však chcete pripraviť sladkú alternatívu – ovocný jogurt, pred jedením do pohárika pridajte buď čerstvé sezónne ovocné pyré, alebo domáci kompót, či výživku (recepty nájdete aj v našej knihe). Pre staršie deti môžete pridať domáci ovocný džem.

Dobrú chuť a dajte nám vedieť ako dopadol váš prvý jogurt 🙂 Napíšte nám na email, alebo facebook, či instagram.